blog.JNL

Dus jij wilt een iPhone app maken? (Part II)

by Jannis on Dec.07, 2009, under iPhone development

This article is part of a school assignment and therefore written in Dutch.

Het programmeren

Je hebt je applicatie nu ontworpen, dus is het tijd om te gaan programmeren. Apple biedt op zijn website een uitgebreide ‘Reference Library’ aan waarin alle frameworks uit de SDK gedocumenteerd staan. Wil je jouw applicatie (hopelijk) goedgekeurd krijgen is het van belang dat je enkel de gedocumenteerde frameworks gebruikt. Als je niet-officiële frameworks gebruikt zal je applicatie bij voorbaat al afgekeurd worden.

De bij de SDK meegeleverde Xcode software bevat standaard diverse tools om fouten in je code op te sporen of om te testen op welke punten je jouw applicatie nog kunt verbeteren. Gebruik deze tools. Je wilt niet dat je applicatie crashed als Apple deze aan het testen is, dus spoor problemen op en verbeter deze bij voorbaat al. Zo is de kans groter dat je applicatie een stuk sneller goedgekeurd zal worden.

Het testen

Als het programmeerwerk (zo goed als) afgerond is, is het tijd om te testen. Bij kleine applicaties is dit goed zelf te doen, maar bij grotere en meer complexe applicaties (denk bijvoorbeeld aan games) kan het geen kwaad hier meerdere personen voor in te schakelen. Op deze manier kun je jouw applicatie op verschillende iPhones testen, bij voorkeur verschillende varianten (Een applicatie als een game kan op de nieuwste iPhone 3GS bijvoorbeeld prima werken, maar op een originele iPhone 2G totaal onspeelbaar zijn). Problemen die je tijdens het testen tegenkomt kun je nu nog herstellen alvorens je jouw applicatie indient bij de App Store.

Het publiceren

De laatste stap is uiteraard het gepubliceerd krijgen van je applicatie. Dit is helaas ook het punt waar het ontwikkelen voor de iPhone stopt met gratis zijn. Om je applicatie in de App Store te krijgen moet je een betaalde iPhone developer worden. Dit kost je omgerekend €79 per jaar. Voor dit bedrag heb je toegang tot alle materialen op de Apple Developer website, de Developer Forums en iTunes Connect. Dat laatste heb je nodig om de applicatie in te sturen ter goedkeuring.

Als je via iTunes Connect je applicatie opstuurt naar Apple wordt deze door Apple reviewed. Dit kan soms een flinke tijd duren, maar als alles goed gaat krijg je vanzelf een mailtje met de mededeling dat je applicatie geplaatst is in de App Store.

Vanaf dat moment kan elke iPhone of iPod touch-eigenaar ter wereld (of in ieder geval in de landen waarin jij je applicatie aanbiedt) jouw nieuwe iPhone applicatie downloaden en gebruiken.


4 Comments for this entry

 • Alan

  Bedankt voor je mooie uitleg!

 • online

  Bedankt voor de interessante informatie

 • Label89

  Kijk, dit zijn de soort uitleggen waar iedereen op wacht! Als alles zo simpel en goed uitgelegd zou zijn, zou de stap veel kleiner zijn om een eigen app te ontwikkelen! Ga toch maar eens jouw/jullie verhaal toepassen en al die programma’s downloaden!

  Bedankt!

  Ps. Heb je zelf ook een app online?

 • Jannis

  Graag gedaan :-) Heb zelf inderdaad ook diverse apps in de App Store staan o.a. onder mijn eigen naam. Daarnaast onder 123-apps de Sapph en Boretti apps, en heb voor Tjuna aan de Belbios, Huren App en Uitjes.nl apps gewerkt.

1 Trackback or Pingback for this entry

Leave a Reply

Spam protection by WP Captcha-Free

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Blogroll

A few highly recommended websites...

  Archives

  All entries, chronologically...