blog.JNL

Archive for December, 2009

Dus jij wilt een iPhone app maken? (Part II)

by Jannis on Dec.07, 2009, under iPhone development

This article is part of a school assignment and therefore written in Dutch.

Het programmeren

Je hebt je applicatie nu ontworpen, dus is het tijd om te gaan programmeren. Apple biedt op zijn website een uitgebreide ‘Reference Library’ aan waarin alle frameworks uit de SDK gedocumenteerd staan. Wil je jouw applicatie (hopelijk) goedgekeurd krijgen is het van belang dat je enkel de gedocumenteerde frameworks gebruikt. Als je niet-officiële frameworks gebruikt zal je applicatie bij voorbaat al afgekeurd worden.

De bij de SDK meegeleverde Xcode software bevat standaard diverse tools om fouten in je code op te sporen of om te testen op welke punten je jouw applicatie nog kunt verbeteren. Gebruik deze tools. Je wilt niet dat je applicatie crashed als Apple deze aan het testen is, dus spoor problemen op en verbeter deze bij voorbaat al. Zo is de kans groter dat je applicatie een stuk sneller goedgekeurd zal worden.

Het testen

Als het programmeerwerk (zo goed als) afgerond is, is het tijd om te testen. Bij kleine applicaties is dit goed zelf te doen, maar bij grotere en meer complexe applicaties (denk bijvoorbeeld aan games) kan het geen kwaad hier meerdere personen voor in te schakelen. Op deze manier kun je jouw applicatie op verschillende iPhones testen, bij voorkeur verschillende varianten (Een applicatie als een game kan op de nieuwste iPhone 3GS bijvoorbeeld prima werken, maar op een originele iPhone 2G totaal onspeelbaar zijn). Problemen die je tijdens het testen tegenkomt kun je nu nog herstellen alvorens je jouw applicatie indient bij de App Store.

Het publiceren

De laatste stap is uiteraard het gepubliceerd krijgen van je applicatie. Dit is helaas ook het punt waar het ontwikkelen voor de iPhone stopt met gratis zijn. Om je applicatie in de App Store te krijgen moet je een betaalde iPhone developer worden. Dit kost je omgerekend €79 per jaar. Voor dit bedrag heb je toegang tot alle materialen op de Apple Developer website, de Developer Forums en iTunes Connect. Dat laatste heb je nodig om de applicatie in te sturen ter goedkeuring.

Als je via iTunes Connect je applicatie opstuurt naar Apple wordt deze door Apple reviewed. Dit kan soms een flinke tijd duren, maar als alles goed gaat krijg je vanzelf een mailtje met de mededeling dat je applicatie geplaatst is in de App Store.

Vanaf dat moment kan elke iPhone of iPod touch-eigenaar ter wereld (of in ieder geval in de landen waarin jij je applicatie aanbiedt) jouw nieuwe iPhone applicatie downloaden en gebruiken.

5 Comments more...

Dus jij wilt een iPhone app maken? (Part I)

by Jannis on Dec.07, 2009, under iPhone development

This article is part of a school assignment and therefore written in Dutch.

Het maken en publiceren van een iPhone applicatie is makkelijker dan het lijkt. Dit artikel gaat in het kort langs de stappen die je volgt bij het maken en publiceren van je applicatie.

Het beginnen

De eerste stap bij het maken van een iPhone applicatie is het downloaden van de iPhone SDK. Hiermee heb je toegang tot de frameworks die je nodig hebt om je applicatie te maken. Om de SDK te kunnen downloaden is een registratie noodzakelijk, deze is overigens geheel gratis.

Kennis van Objective-C of andere programmeertalen is handig voordat je aan de slag gaat, maar ook zonder kennis kun je ver komen. Apple biedt zelf een aantal ‘Getting Started’ videos aan, en ook op het internet zijn veel tutorials te vinden voor de startende (maar ook de gevorderde) iPhone ontwikkelaar. Een voorbeeld van een dergelijke site is de weblog iCodeBlog.

Het bedenken

Het kan zijn dat je bij voorbaat al een goed idee voor een applicatie hebt. Als je een idee hebt is het altijd handig eens door de App Store te bladeren om te kijken naar eventueel vergelijkbare apps. Het zou immers een verspilling van tijd zijn als je na het ontwikkelen van je applicatie erachter komt dat iemand anders je voor is geweest.

Als je nog geen idee hebt wat je wilt maken kan de App Store ook een hulpmiddel zijn, maar dan om juist ideeën op te doen. Bekijk eens wat applicaties en bedenk hoe jij daar een waardevolle toevoeging aan zou kunnen doen.

Het ontwerpen

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden wanneer je jouw iPhone applicatie gaat ontwerpen is: Keep it simple. Een belangrijk kenmerk van succesvolle iPhone applicaties is het gebrek aan functionaliteit. Kies een doel voor je applicatie, en beperk je applicatie tot dat specifieke doel.

Voor het ontwerpen van de interface voor je applicatie kun je de Interface Builder gebruiken. Hiermee kun je door middel van drag & drop redelijk snel een interface in elkaar zetten, en in de iPhone Simulator uit proberen voordat je gaat programmeren.

Continue reading

6 Comments more...

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Blogroll

A few highly recommended websites...

    Archives

    All entries, chronologically...